KarinKarjalainen Näkymiä Perussuomalaiselta veräjältä

Köyhä yksin kotona?

 

KÖYHÄ YKSIN KOTONA?  

  

Näinkö on myös yhteiskunnassa? Kun köyhän rahat loppuvat viikkoa ennen kuun loppua, on edessä paastoviikko. Köyhä hakee apua leipäjonoista. Köyhän elämässä ei saa tapahtua mitään yllättävää. Köyhä elää veitsenterällä ja pelkää, että sattuu jokin hätätapaus. Paastoviikosta tulee piinaviikko ja köyhä on yksin kotona ja yhteiskunnassa.   

  

Lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella. Köyhyysraja on yhdellä aikuisella  ja yhdellä alle 14- vuotiaalla lapsella 1541 euroa/kk.  Esimerkiksi 1541 euron tulosta maksetaan lakisääteiset verot ja muut kulut. Laskennallisesti 12 veroprosentilla ja muilla kuluilla vähennys  on noin 230 euroa, jolloin elämiseen jää 1311 euroa/kk.   

  

Lisäksi perhe saa lapsilisää 94,88 euroa/kk ja sillähän voi käydä kirjastossa, uimahallissa tai kerran huvipuistossa matkakuluineen. Lapsi voi olla kiinnostunut harrastuksesta, kuten jääkiekko, johon perheellä ei ole varaa. Tietokoneet ovat tänä päivänä monen lapsen ja nuoren väylä yhteydenpitoon ystävien välillä. Köyhyysrajalla elävä perhe voi harvoin ostaa tietokoneen. Arkielämä sisältää muun muassa kuluja, kuten vesi- ja sähkökulut (sähkönsiirtokulut ovat sähkönkäyttäjän kannalta kohtuuttomia), erilaiset vakuutusmaksut, kiinteistöverot, auton käyttöön liittyvät kulut, lääkäri- ja eläinlääkärikulut, puhelin- ja tietoliikennekulut, matkakulut ja muut kulut. Unohtamatta ravintoon liittyviä kuluja. Kaikilla ei ole edes varaa hankkia päivittäistä ravintoa ravintosuositusten mukaisesti. Terveys voi romahtaa epäterveellisen ravinnon seurauksena. Ravinto koostuu pääsääntöisesti edullisemmasta vaaleasta viljatuotteesta (makaroni, kaurahiutaleet ja riisi) sekä maidosta.  

  

Ratkaisuna köyhyysongelmaan olisi ns. arkielämän tuki. Yhteiskunta tarjoaa erilaisia tukia perheille, aineellisia ja aineettomia. Nämä eivät ole riittäviä.  Arkielämän tuki tulisi kohdentaa harkinnan varaisesti lapsen ja nuoren syrjäytymisen ehkäisyyn. Se voi olla esimerkiksi mielekkäiden harrastusten tukemista. Tuki voisi olla hieman kalliimmankin harrastuksen tukemista. Lapsi saa mahdollisuuden harrastaa samoja harrastuksia saman ikäisten kanssa. Harrastukset ovat merkittävä tekijä lasten ja nuorten syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ehkäisyssä. Arkielämän tuki voisi kohdentua myös muihin perheen kuluihin ja sen seurauksena perheelle jäisi enemmän käyttövaroja.  

 
 

Onnistunut syrjäytymisen ehkäisy voi tapahtua monella tasolla. Yksilön ja perheen tasolla on huomioitava laaja-alainen tukeminen ja syrjäytymistä tuottavien toimintatapojen ennakointi. Köyhyyden ylisukupolvisen periytymisen vähentämistä tulisi toteuttaa kaikin tavoin. Edellä mainitut ratkaisut ovat keinoja, joiden tarkoituksena on vähentää köyhän yksin oloa kotona ja yhteiskunnassa.   

  

Mervi Eskelinen, Sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja, THM, Ammatillisten aineiden opettaja  

Karin Karjalainen, bioanalyytikko, Etelä-Savon piirisihteeri, YTM, HTT-jatko-opiskelija  

  

Pieksämäen PerusNaiset  

 

 

 

 

 

 

 

    

  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ei kannattaisi paljon kirjoitella tuollaisia, tai äärioikeistolainen vihatrolli Pekka Pylkkönen ryntää kohta tänne kirkumaan köyhien pohjattomasta ahneudesta ja sairaiden keskitysleireistä samoja äärioikeistolaisia arvoja kannattavan Uuden Suomen ylläpidon täydellä siunauksella.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvin voi kirjoittaa, koska edellämainitulla ja persuilla on samat arvot.
Teot ja puheetkin ovat yhtä kaukana toisistaan.

Henry

Juhani Vehmaskangas

Kyllä köyhätkin pärjäävät. Aikuinen saa toimeentulotukena minimissään n. 250e/kk ruokaan ja toisen mokoman muihin kuluihin kuten vaatteisiin ja hygieniaan.

Lasten harrastuksiakin toimeentulotuella kuuluu tukea. Sen sijaan minkäänlaisia matkoja ei tueta - paitsi matkoja toisen vanhemman luokse - pitäisi kuitenkin antaa tukea myös kesälomareissuun kerran vuodessa sekä matkoihin mm. isovanhempien luokse.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Aikuinen saa toimeentulotukena minimissään n. 250e/kk ruokaan ja toisen mokoman muihin kuluihin kuten vaatteisiin ja hygieniaan."

Eikä varmasti saa!

"...paitsi matkoja toisen vanhemman luokse..."

Ei pidä paikkansa.

Henry

Pekka Iiskonmaki

''Lähes 700 000 suomalaista elää köyhyysrajan alapuolella. Köyhyysraja on yhdellä aikuisella ja yhdellä alle 14- vuotiaalla lapsella 1541 euroa/kk. Esimerkiksi 1541 euron tulosta maksetaan lakisääteiset verot ja muut kulut. Laskennallisesti 12 veroprosentilla ja muilla kuluilla vähennys on noin 230 euroa, jolloin elämiseen jää 1311 euroa/kk.''

Voe voi. Nuohan ovat vielä rikkaita.

Tuttavani kituuttaa 694 euron eläkkeellä ja Suomi kehua retostelee olevansa rikas maa.

Sosialistinen verotus tuhosi Suomen. Korkeat verot ja maksulliset palvelut.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Suomessa on jättimäinen eriarvoisuus vallalla. Monet ihmiset ovat todella hätää kärsimässä. Mutta Helsinki; sillä menee Vapaavuoren mukaan hyvin. Tosin maassa on 700 000 määräaikastyötöntä ja työllistettyä a`9€ timma... sori siis päivä.

jokainenhan tietää mihin tällainen johtaa mutta melko monella on paksut defenssit vedetty eteen, niin totuuden kuin kaiken muunkin suhteen.

Mutta ystävät hyvät, kovat ajat ovat tulossa; herra Sipilä on nyt tappanut viimeisenkin lehmän, ilmeisesti pistoolin piippu ohimolla ( EU; EKP, IMF merkkinen ) ja niinpä hyvät lapset maito on loppu.

Pekka Iiskonmaki

#5
Suomi palaa kurjaksi ja karuksi maaksi, jossa ei maa keitä mettä.

Sadan vuoden kuluttua voi koko Suomi olla muiden metsästysmaita.

Suomen täystyöllisyys oli todella helppoa, jos oli osaamista ja halua.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Arvoisa blogisti!
Oletko yhtään mietinnyt miten Perussuomalaiset hallituksessa ovat kohdelleet köyhiä, sekä eritoten eläkeläisiä ja työttömiä?

Miksette liity suoraan Kokkareihin? Heillä on samat arvot, kuten nykyään myös Kepulla.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämän on PS saanut aikaan hallituksessa, äänestivät aina (nykyisten) Sinisten mukana, kunnes tuli ero.
Mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Yli 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä
Harjoittelu, kuntouttava työtoiminta, työkokeilu.

Seuran selvitys on karu: talkootyöllä on monta nimeä.

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/yli-500000-su...

Henry

Käyttäjän KarinKarjalainen kuva
Karin Karjalainen

Köyhyys ei ole elokuvasta Yksin kotona.Köyhyys on nyky-yhteiskunnassa karua todellisuutta. Köyhyys koskettaa leikki-ikäisiä ja nuoria,jotka ovat elämänsä alussa. Raha menee tässä yhteiskunnassa asioihin, jotka olisi tärkeämpää kohdentaa vaikkapa lasten ja nuorten syrjäytymisen ennakointiin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kyllä hyvätuloinenkin vaikeuksissa on ellei menojaan seuraa ja tässä 700 000ssa on runsaasti henkilöitä jotka osaavat menonsa hoitaa.

Toimituksen poiminnat