KarinKarjalainen Näkymiä Perussuomalaiselta veräjältä

Opiskele 3,5 vuotta ja saat ihan verollisena 2272,42 euroa kuukaudessa

Opiskele 3,5 vuotta ja saat ihan verollisena 2272,42 euroa kuukaudessa 

  

Palkkako on syy, että sairaanhoitajat eivät ole huudossa? 

Lastensairaaloilla on huutava pula sairaanhoitajista. Leikkauksia jää tekemättä, lapset jäävät ilman hoitoa ja huolenpitoa. Miten pitkään lapsikuolleisuus on meillä yksi maailman alhaisimpia? Onko enää aihetta kehua?  

Julkisuudessa on ollut esillä vanhempien antama kuvaus siitä, miten heidän lastaan valmisteltiin leikkaukseen. Lapsi valmisteltiin neljä kertaa leikkaukseen. Tämä tarkoittaa, että lapsi on ollut ravinnotta edellisestä illasta lähtien. Lapsi on varmaankin huutanut nälkäänsä ja vanhemmat ovat olleet avuttomia. Kuivunut ja stressaantunut lapsi, onko leikkauskuntoinen?  

Leikkauksen jälkeen lääkkeitä ja ruokaa on jäänyt antamatta lapsille. Tämä on entisestään heikentänyt lasten potilasturvallisuutta ja hyvää hoitoa. Lisäksi huonokuntoisten lasten pääsy teho-osastolle on pitkittynyt, koska sairaanhoitajia ei ole riittävästi. Miten akuuttileikkaukset on toteutettu, kun listaleikkauksetkaan eivät onnistu? Pelataanko venäläistä rulettia? 

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/milenan-huonokuntoisen-vauvan-leikkaus-peruttiin-nelja-kertaa-lastenklinikalla-molempina-aamuina-pidimme-lasta-syomatta-ja-yritimme-lohduttaa/7059194#gs.tZsDv5w 

Johto kiisti ja kiistää yhä potilasturvallisuuden vaarantumisen. Leikitäänkö nyt lasten hengillä? 

Amk-sairaanhoitajien koulutus on kestoltaan 3,5 vuotinen. Sairaanhoitajien ammattitaito vaikuttaa ratkaisevasti potilaan hoidon laatuun ja myös siihen säilyykö potilas hengissä. Sairaanhoitajan työ on vastuullista ja vaativaa. Hän vastaa työvuoronsa aikana potilaan tilasta joskus ilman lääkärin päivystystä. Työ on kuormittavaa kiireen ja monien samanaikaisten tehtävien vuoksi. Sairaanhoitaja vastaa useamman vaativaa hoitoa tarvitsevan potilaan hoidosta.  

https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/sairaanhoitajan-ammattitaito-pitaa-potilaan-hengissa 

Monet sairaanhoitajat tekevät kolmivuorotyötä, joka on fyysisesti ja psyykkisesti kuormittavaa. Työ vaatii työntekijältä joustavaa työotetta monella tasolla.  Toisten sairaanhoitajien sairastuminen kuormittaa lisääntyvillä työvuoroilla.  Joustavuus sen sijaan on näkynyt useamman lakon aikana. Moni muu ala laittaa luukut kiinni, mutta sairaanhoitajat jatkavat työtään. Sairaanhoitajat ovat tunnollisia ja ajattelevat  potilaitaan. 

Suuri yleisö arvostaa ja kunnioittaakin sairaanhoitajien tekemää työtä potilaiden hyväksi. Palkka ei kuitenkaan vastaa työn vaativuutta, arvostusta ja koulutusta. Katoavatko sairaanhoitajat esimerkiksi Norjaan hyvän palkan ja arvostuksen perässä? 

Sairaanhoitajien peruspalkka julkisella sektorilla on 2272,42 euroa kuukaudessa sekä lisät. https://www.tehy.fi/fi/system/files/mfiles/muu_dokumentti/julkisen_sektorin_peruspalkat_1.2.2017_lukien_id_8260.pdf 

Ratkaisuna olisi lähihoitajien muuntokoulutus sairaanhoitajaksi. Lähihoitajakoulutuksen arvostusta tulisi nostaa. Lähihoitajakoulutus sisältää anatomiaa ja fysiologiaa,  lääkehoitoa, hoitotaitoa ja monia asioita, joita tarvitaan myös sairaanhoitajan työssä. Aikaisempi osaaminen tulisi huomioida sairaanhoitajien opintojen hyväksiluvussa tehokkaammin.  

Moni kunta kärsii lääkäripulasta. Potilaat eivät saa tarvittavaa hoitoa ja kärsivät hoidon odottamisesta. Sairaanhoitajan koulutus on monipuolinen ja sisältää myös lääketieteen opintoja. Sairaanhoitajat pystyvät työskentelemään tietyissä lääketieteellisissä tehtävissä esimerkiksi työpaikkakoulutuksen myötä.  Lisätyötehtävät tulisi huomioida palkkauksessa. Työn monipuolisuus myös lisää työn mielekkyyttä. Sairaanhoitajien palkkaus tulee saattaa työn vaativuuden tasolle. 

Ammattikorkeakoulun suorittaneiden keskikuukausipalkka on 4 500 euroa. Sairaanhoitajien keskikuukausiperuspalkka myös samalle tasolle. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005467805.html 

Tekisitkö sinä sairaanhoitajan työtä 2274 euron palkalla opiskeltuasi 3,5 vuotta? 

 

Mervi Eskelinen 

Karin Karjalainen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Eikö suomalaiset olekaan rikkaita?

Minä kuulen jatkuvasti miten suomalaiset uivat suorastaan rahassa ja mammonassa.

Autot on viime vuosituhannelta, mutta muuten pyyhkii hyvin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki suomalaiset virolaisiin verrattuna ovat hyvätuloisia ja rikkaita. Tykönämme täällä vain kättä väännämme omasta tulonjaostamme. Ei sitä palkkatasoa muihinkaan kehitysmaihin vertailla.

Pekka Iiskonmaki

#5
Albaaneihin verrattuna on suomalaisilla uudehkot autot.

Maaleht kirjoitti, että Suomessa maitotilallisen tulot ovat 650 euroa/kk.

Ainakin tuossa palkkaluokassa virolaiset vievät voiton.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joo... Suomessa maksetaan eniten palkkoja julkisella sektorilla koko EU: n alueella. Joka kolmas palkkaeuro on maksettu viime vuosina julkisella sektorilla.

Harmi, jos sairaanhoitajia sorsitaan palkkatasoon liittyen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten mainitsit, sairaanhoitajat tekevät yleensä kolmivuorotyötä, jolloin palkanlisistä pyhäsin, viikonloppuisin y.m. sekä mahdollisista ylitöistä tulee merkittävä korotus tuohon peruspalkkaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Alkupalkka ei kerro koko totuutta....

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Ammattikorkeakoulun suorittaneiden keskikuukausipalkka on 4 500 euroa."
-----------
Tämä ei yksiselitteisesti pidä paikkaansa.

Ja lisäksi, Tilastokeskuksen mukaan sairaanhoitajien ansiotason mediaanit ovat:

Sairaanhoitaja (ylempi AMK) 3329 euroa
Sairaanhoitaja (AMK) 2988 euroa

Sanoisin, että parempi korjata blogissa esiintyvät asiavirheet...

Mervi Eskelinen

Sinä käytät palkkamittarina Tilastokeskuksen tietoa.

Meillä käytössä Tehyn ilmoittama julkisten alojen palkkakuvaus. Tehy on suuren osan sairaanhoitajien liitto. Tehyn ilmoittama palkkakuvaus on totuudenmukaisempi.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Tuo 2272,42 euroa/kk on Tehyn ilmoittama peruspalkka. On täysin varmaa, että sairaanhoitajan kuukausittainen keskiansio on suurempi kuin tuo Tehyn ilmoittama peruspalkka. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Ovatko Tilastokeskuksen tiedot siis vääriä?

Ja toiseksi, voitteko esittää sen, mistä olette löytäneet sen "tiedon", että "ammattikorkeakoulun suorittaneiden keskikuukausipalkka on 4500 euroa"?

On aika paksua, että esittämiinne "tietoihin" perustuen vaaditte sairaanhoitajille 2272,58 euron (4500-2272,42) korotusta peruspalkkaan. Toisin sanoen, vaaditte 100 prosentin palkankorotusta.

Miten on, uskotteko saavanne kyseisen palkankorotuksen?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kaikki ovat sitä mieltä, että sairaanhoitajille pitäisi maksaa parempaa palkkaa, mutta kukaan ei halua maksaa omasta terveydenhuollostaan enempää. Aika mahdoton yhtälö...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Taloussanomat 5/2012:

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

Juha, tottakai kolmivuorotyöstä tulevat palkanlisät tulee huomioida eli ns. peruspalkka ilman palkanlisiä on alhainen

PS. Olisikin hyvä saada em. vertailu vuoden 2017 luvuilla. Karin, onko saatavissa? Silloin näkisi paljonko palkkakehitystä alalla on ollut.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Mahtaako palkka kuitenkaan olla se syy, miksei hoitajaksi haluta? Jo vuosikausia jatkunut tehostaminen on tehnyt työstä niin kiireistä, ettei kenelläkään ole aikaa tehdä työtään niin hyvin kuin itse katsoo sen olevan hoitotyössä tarpeen.

Hoitajat uupuvat työtaakan alle ja yhden sairausloma tarkoittaa ylitöitä muille.

Palkan sijaan voisi olla viisaampaa palkata lisää henkilökuntaa, jolloin työhyvinvointi lisääntyisi ja alan vetovoima kasvaisi.

Pekka Pylkkönen

Sote on kasvanut puoli vuosisataa niin paljon bkt:tä nopeammin että tällä tahdilla 24 vuoden päästä Suomessa ei ole mitään muuta kuin Sote. Sote-menot siis ylittävät bruttokansantuotteen.

Ja sairaanhoitajat ovat terveydenhuollon ylivoimaisesti suurin menoerä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ainoa ratkaisu tuohon taitaisi olla se, että hoitajien määrää vähennettäisiin ja ihmisten omavastuuta sairaanhoidon kustannuksista lisättäisiin.

Toimituksen poiminnat