KarinKarjalainen Näkymiä Perussuomalaiselta veräjältä

Maatalousyrittäjät dramaattisessa pudotuspelissä

                   Maatalousyrittäjät dramaattisessa pudotuspelissä

 

Eniten kannattavuusongelmat koskettavat suhteellisesti lypsykarjatiloja. Lypsykarjatiloja lakkautuu vuosittain noin 500. Viljatiloja lakkautuu vuosittain noin 800. Muita nautakarjatiloja lakkautuu noin 600 vuosittain.

Kuivuus ja heikot sadot aiheuttavat tulotappiota. Suomessa on viimevuosina sää ollut kesävuodenaikaan nähden liian sateinen tai kuiva. Ns. kesäsäiden vaihtelevuus ei enää toteudu, joka edistää viljankasvua. Maanviljelijällä on entistä vaikeampaa ennustaa tulevaa kesäsäätä.

Yrittäjän uupumus ja masennus johtaa tilan toiminnan alasajoon. Moni maatalousyrittäjä potee syvää uupumusta, masennusta ja ahdistusta. Niistä seuraa usein myös parisuhde- ja alkoholiongelmia.

Myös palkkaus pienemmillä maatalousyrittäjillä on alhainen. Keskituntipalkka on noin neljä euroa. Viljanviljelijälle ei jää tuntipalkkaa oikeastaan lainkaan.

Eu-hankkeet voivat johtaa tilojen alasajoon. Tila on saanut määräajaksi ja useaksi vuodeksi tukirahoitusta ja tuotannon keskeytys johtaisi sanktioihin ja tukien takaisinperintään. Tila on esimerkiksi saanut Eu-tukea viljatuotantoon. Viljatuotantoa ei voi lakkauttaa tukien takaisinmaksujen vuoksi.

Venäjän asettamat pakotteet vaikuttivat Suomen maidon vientiin Venäjälle. Pakotteen astuessa voimaan Valiolle jäi 400 miljoonaa litraa maitoa yhdessä yössä. Maidon tuottajahinta on alentunut, mutta energian, elämisen, liikkumisen ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet.

On ollut Eu:n suunnitelmissa, että tilan tuotto tulisi olla yli 20 000 euroa, jotta tila saa tukea. Tämä alasajaa pienet maatalousyrittäjät. Tukimahdollisuus täytyy olla pienemmilläkin maatiloilla.

Maatalousyrittäjät tarvitsevat Eu-tukia tulevaisuudessakin. Tilan toimiessa jatkuvasti velalla, on Eu-tukijärjestelmässä oltava helpotuksia. Tukia maksettaisiin Eu:lle takaisin tuoton mukaisesti.

Velkaiset maatalousyrittäjät tarvitsevat talousohjausta kriisinhallintaa. Myös parisuhde voi ajautua ongelmiin masennuksen, uupumuksen ja alkoholiongelmien vuoksi.

Venäjän pakotteiden vuoksi Suomen tulisi laajentaa kauppasopimuksia Eu-maiden ulkopuolelle. Eu:n tehtävänä olisi myös laajemmin edistää Suomen vientiä Eu-maihin.

Eu:n tulisi tukea Suomen tuotantovahvuutta. Suomen puhtaita elintarvikkeita esimerkiksi marjat, sienet ja erilaiset maataloustuotteet (maito, liha, viljat).

Pienet yritykset saisivat enemmän innovaatio- ja markkinointirahoitusta, jonka avulla uudet tuotteet saadaan Suomen, Eu:n ja Eu:n ulkopuoliseen kysyntään.

Arki on monelle liian kallis. Myös maatalousyrittäjälle. Asumisen, liikkumisen ja energian kustannukset tulee kohtuullistaa verotuksen avulla.

Mervi Eskelinen, Kaakkois-Suomen eduskuntavaaliehdokas

Karin Karjalainen, Kanssakirjoittaja
Kuvan mahdollinen sisältö: teksti

 teksti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Karriollila kuva
Karri Ollila

Maatalouden ongelmista keskeisiä tuossa esitetty. Niin investointien ja rahoituksen, masentuneisuuden kuin sukupolvelvenvaihdostenkin juurisyy on toivon katoaminen. Sukupolvien ajan on tehty arvokasta työtä, jotta kanssaihmiset voisivat hyvin ja saisivat nälkäänsä siirrettyä.

Nyt tuo perustehtävä- samoin kuin maaseudun elävänä pitäminen- on tuomittu melkein rikolliseksi. Milloin SDP esittää lihaveroa peltojen metsitystä, milloin kokoomus tukien suuntaamista tehotiloille tai milloin vihreät kotieläintalouden alasajoa. -Ja kaikki yhdessä hokevat, että kaupungistuminen on trendi (trendi on asumistuet, joilla elää paksusti, niin AY-liike kuin asuntosijoittajatkin).

Eduskuntaan ja EU-parlamentiin tarvitaan alkutuotannon edustajia.

Toimituksen poiminnat